Äyräpään Ärjy ja Äänisen Aleksandra

Äyräpään Ärjy ja Äänisen Aleksandra

Äyräpään Ärjy

Nyt 100-vuotias kaivosmies Armas Koivisto (synt. 1918) palveli talvisodassa täydennysmiehenä jääkärieversti Matti Laurilan joukoissa Jalkaväkirykmentti 23:ssa ja on viimeisiä elossa olevia "Äyräpään Ärjyjä". Jatkosodassa ja Lapin sodassa Koivisto palveli muonittajana Laguksen Panssaridivisioonan esikunnassa. Kantakorttinsa mukaan sotamies Koivisto toimi myös lähettinä, oman arvionsa mukaan lähinnä henkivartijana ja palvelijana, etenkin majureille Rasi ja Tuori. Tutuksi tuli myös Taipaleen vankileiri Metsäpirtissä.

Äänisen Aleksandra

Heimoveteraani Aleksandra Lazieva o.s. Karpina (synt. 1925) on isänsä puolelta karjalainen ja äitinsä puolelta venäläinen. Hän oli 16-vuotias kun suomalaissotilaat tulivat hänen kotiinsa Sungunniemellä, Äänisellä, marraskuussa 1941. Aleksandra hakeutui nälissään alue-esikuntaan ja palveli kolme vuotta Itä-Karjalan sotilashallintoa edeten keittiöapulaisesta tulkiksi ja kirjanpitäjäksi. Suurlahdessa hän tapasi myös tamperelaisen sotilaan, Tauno Uotilan. Sodan päätyttyä Aleksandra joutui KGB:nkynsiin suomalaisyhteyksiensä takia.

Palvelukustanne, taitto ja paino: Bookcover Oy 2019.

Kirjaa myy netissä Bookcover-verkkokirjakauppa. Sitä voi ostaa myös kirjakauppojen verkkokaupoista ja tilata kirjakaupoista. Kirjastot päättävät kirjahankinnoistaan itsenäisesti.

Kirja on saatavilla myös pakettitarjouksena yhdessä Sotasiskokset Kannakselta sekä Mäntylät kuudessa sodassa -kirjojen kanssa.