Sairaslinja-autonkuljettaja sotatiellä

Sairaslinja-autonkuljettaja sotatiellä

Sairaslinja-autoksi muutettu vanha linja-auto on matkalla kenttäsairaalasta kohti sotasairaalaa. Matka on pitkä ja tie huonossa kunnossa. Kyydissä on arvokas lasti: parikymmentä vaikeasti haavoittunutta sotilasta. Ratin takana on alahärmäläinen Erkki Malmi 19. Sairas-autokomppaniasta. Tämä kylmähermoinen nuorimies on kutsumustehtävässään niin automiehenä kuin auttajanakin. Hän kuljetti jatkosodan aikana potilaita, sotilaita, sotaherroja ja rintamakiertueiden kuuluisia taiteilijoita.

Välillä Erkki pysäyttää auton. Hän ryhtyy lääkintämieheksi ja tarjoaa halukkaille vettä kenttäpullosta. Joku tarvitsee lisää sidettä, joku lohduttajaa, joku oksennuspussia. Hoitajaa siellä olisi tarvittu, mutta heitä ei riittänyt kaikkien sairaslinja-autojen matkaan. Henkisesti vammautuneet oli pitänyt sitoa penkkiin kiinni itsetuhoisuuden takia. Erkin on luotettava itseensä ja siihen, että auton moottori ja renkaat kestävät, ja siihen, että viholliskoneiden lentäjät kunnioittavat autoon maalattuja Punaisia Ristejä.

Vuonna 1921 syntynyt Erkki Malmi on alahärmäläisen vapaussoturin, Vihtori Malmin poika. Vihtori lähti huhtikuussa 1930 kaivostöihin Kanadaan ja Lyyli-vaimosta, viiden lapsen äidistä, tuli niin kutsuttu amerikanleski ja Haapalan tilan isäntä. Erkki liittyi Alahärmän suojeluskunnan poikaosastoon ollessaan toisella kymmenellä. Kansakoulun opettajat olivat IKL:n (Isänmaallinen Kansanliike) vahvimpia kannattajia ja "se meidän poikaosastotoiminta oli sitte sen mukaasta".

Ensimmäisenä päivänä syyskuuta 1941 Erkki Malmi ilmoittautui Jalkaväen alokaskoulutuskeskus 9:ssä Jyväskylässä. Marraskuun alussa hänet komennettiin huoltokoulutuskeskukseen Mänttään ja Mäntän motissa hänestä koulutettiin autonkuljettaja ja -asentaja. Marraskuun lopulla Erkki komennettiin autonkuljettajaksi Pohjois-Savon suojeluskuntapiirin liikennetoimistoon Kuopioon. Tehtävänä oli kerätä ja kuljettaa luovutusviljaa. Huhtikuussa 1942 Erkki Malmi ilmoittautui 19. Sairasautokomppaniaan, joka toimi Kuopiossa, 20. Sotasairaalan yhteydessä. Kesäkuussa hän sai komennuksen Aunuksen Sotasaalistoimistoon, jossa tehtävänä oli selvitellä ja kunnostaa venäläistä sotasaaliskalustoa. Lokakuussa 1943 sotamies Malmi komennettiin takaisin 19. Sairasautokomppaniaan, jonka asemapaikkana oli Äänislinna ja siellä 66. Sotasairaala.

FT Jaana Laamanen on muistitiedosta kiinnostunut tutkija. Tämä kirja on maitolaiturimaisteriksikin kutsutun kansatieteilijän kahdeksas tietokirja.

Palvelukustanne, Bookcover Oy, joulukuu 2023. Kirjaa myy netissä mm. Bookcover-kauppa.fi. Sitä voi ostaa myös kirjakauppojen verkkokaupoista ja tilata kirjakaupoista.