Unohdetut sotilaat

Unohdetut sotilaat
Aarnen, Pentin, Einon, Toivon, Erkin ja Pertin sotamuistoja

Suomen armeijan rivimiehesten työ sodassa on jäänyt liian vähälle huomiolle. Tämän kirjan miehet ovat kokeneet paljon, paljon muutakin kuin taistelutoimintaa. Aikaa on kulunut 70 vuotta, mutta näitä muistoja aika ei ole kullannut. Olen kiitollinen tiedonantajistani ja heidän suorapuheisuudestaan.

Mäntyharjulla syntynyt Aarne Aaltonen (1919 – 2014) sai talvisotakeväänä 1940 panssarintorjunta- tykkikoulutuksen Hämeenlinnassa. Aarne oli JR 1:n miehiä. Tykkiryhmän johtajana "Valkeasaaren helvetissä" kesäkuussa 1944 hän joutui kokemaan sen, minkä sanotaan olevan omaan kuolemaakin pahemman asian – haavoittuneen aseveljen jättämisen vihollisen puolelle.

Mikkelin maalaiskunnassa vuonna 1923 syntynyt Pentti Hölttä kuului aluksi suojeluskunnan poikaosastoon ja hakeutui myöhemmin alokkaaksi suojeluskuntapiirin autokomppaniaan. Sitten oli päästävä rintamajoukkoihin, puolustamaan isänmaata ja sen sananvapautta. Ensin oli käytävä radistikurssi. Pentti palveli Kevyt Patteristo 20:n kirjurina ja radistina.

Ylöjärvellä vuonna 1919 syntynyt Eino Järvenpää on ollut rintamalla jo talvisodassa, JR 39:n joukoissa Laatokalla. Jatkosodassa ja Lapin sodassa hän palveli lääkintäaliupseerina JR 8:ssa, niin kutsutussa Tuntemattoman sotilaan rykmentissä. Einon ja hänen Annikki-vaimonsa yhteinen tarina on saanut alkunsa Annikin kirjoittamasta tuntemattoman sotilaan kortista.

Ikaalisissa syntynyt Toivo Keskinen (1919–2011) oli Raskas Patteristo 26:n eli Nokian tykistön ratsuri. Hän oli suorittanut varusmiespalveluksensa Hämeen Ratsurykmentissä Lappeenrannassa. Toivo oli perheellinen mies. Kotona häntä odottivat vaimo ja pienet lapset, joista osa oli lähetettävä sotalapsiksi Ruotsiin. Rintamalla Toivoa odotti Reima-hevonen.

Pohjois-Pirkkalassa syntynyt Erkki Salomaa (1923–2012) kirjoitti sotakokemuksiaan muistelmiksi. Niiden avulla jäljitin hänen mutkaista sotapolkuaan. Se alkoi 18-vuotiaana vapaaehtoisena työvelvollisena saksalaisten huollossa Kiestingissä elokuussa 1941. Sieltä hänet kutsuttiin asepalvelukseen. Erkki palveli lääkintämiehenä mm. JR 6:ssa.

Kaukolassa vuonna 1927 syntyneen Pertti Siiran tarina on muista poikkeava, sillä se kertoo nuorukaisen sotakokemuksista vuonna 1944. Pertti sai miehistöpulan takia 16-vuotiaana sotilaskoulutuksen Käkisalmessa ja joutui ilmasuojelukomppanian lähettinä mm. vartiointitehtäviin. Pertin tarinaan tuo oman sävynsä karjalaisuus ja sen myötä koettu evakkotaival.

Kirjassa käytettyä muistitietoaineistoa on mahdollisuuksien mukaan todennettu arkisto- ja asiantuntijalähteistä. Tietoja on myös taustoitettu. Sotahistoriallista asiantuntija-apua antoi mm. evl Ilmari Hakala. Lääketieteen ja lääketieteen historian asiantuntijana toimi LKT, professori Arno Forsius.

Unohdetut sotilaat – Vaiettuja rintamakokemuksia -kirjan kustansi Minerva Kustannus Oy. Kirja on loppuunmyyty.

Valmistumisajankohta: syksy 2014.